Απονεμήθηκαν τα «Βραβεία Ήθους και Αριστείας» σε μαθητές του Λυκείου και Γυμνασίου Ευηνοχωρίου

Απονεμήθηκαν και φέτος την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου και Γυμνασίου Ευηνοχωρίου, τα δύο βραβεία που αθλοθετεί ο συμπολίτης μας καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κεντ του Οχάιο, Σπύρος Μαργέτης με τον τίτλο «βραβεία ήθους και αριστείας», στη μνήμη των Νίκου Μπλάγκα (ποίησης) και Κώστα Λάσκαρη (θετικές επιστήμες). Στην εκδήλωση παρόντες ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ.  Κοσμάς, ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, κ. Κ. Λύρος και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κ. Χρ. Καζαντζής.

Το βραβείο για τη διάκρισή τους στα μαθήματα της Νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας μοιράστηκαν φέτος δύο μαθητές που αποφοίτησαν πέρυσι από το Γυμνάσιο, οι Βασίλης Στρατογιάννης και Παναγιώτης-Μαργαρίτης Κατσαρός. Το βραβείο για τη καλύτερη επίδοση στις θετικές επιστήμες έλαβε ο απόφοιτος του Λυκείου Ευηνοχωρίου Χρήστος Πατογιάννης ο οποίος τώρα είναι πρωτοετής στη σχολή Ικάρων ο οποίος πέτυχε στις πανελλαδικές εξετάσεις στη Φυσική βαθμολογία 100/100 όταν ο πανελλαδικός μέσος όρος ήταν 6%!!!

Στη σύντομη ομιλία του ο καθηγητής κ. Σπύρος Μαργέτης τόνισε: «Είναι σαν ένα αντίδωρο για παρόμοια βραβεία που είχα δεχτεί και εγώ από άλλους συμπολίτες μας. Τότε ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Μεσολογγίου είχε τη δυνατότητα να έχει ένα έντονο κοινωνικό έργο με υποτροφίες σε φοιτητές καθώς και ίδρυση χορωδίας, φιλαρμονικής κ.λ.π.».  «Η Αριστεία για εμάς τους Έλληνες», ανέφερε, «είναι ένα φυσικό ταλέντο. Παρόλη τη γκρίνια και τα προβλήματα, σας διαβεβαιώ ότι οι φοιτητές μας γίνονται περιζήτητοι στο εξωτερικό όπου συνήθως θριαμβεύουν. Η σημερινή εποχή όμως μας καλεί να κοιτάξουμε κατάματα ένα από τα εθνικά μας ελαττώματα: τον ισχυρό ατομισμό που μας διακρίνει και που οδήγησε στη διαφθορά και σε μία στάση ανευθυνότητας. Αυτή τη εποχή η χώρα διψά για ανθρώπους ακέραιους και υπεύθυνους, και όταν μιλάω για υπευθυνότητα δεν αναφέρομαι στη υπαιτιότητα, στη ποινική ευθύνη όταν κάτι δεν πάει καλά. Αναφέρομαι στη στάση εκείνη που εμποτίζει με επίγνωση και ποιότητα κάθε πράξη, στην υπόσχεση ότι θα είμαι παρών σε αυτό που γίνεται».

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Μαργέτη για την αγάπη του απέναντι στους μαθητές και το σχολείο μας και ευχόμαστε ανάλογες πράξεις να βρουν μιμητές και από άλλους. Η μαθητιώσα νεολαία μας έχει ανάγκη από πρότυπα και πνευματικούς ανθρώπους που να εμπνέουν και να παραδειγματίζουν.

Καθηγητής τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κεντ του Οχάιο, κ. Σπύρος Μαργέτης

Σχετικές δημοσιεύσεις